Barnens trädgård

Barnens trädgård en magisk plats.

För barn kan trädgården vara en magisk plats. Tänk att bara öppna altandörren och få träda in i en helt annan värld. En plats för vila, men även rörelse och äventyr. Här kan man sitta i sköna trädgårdsmöbler och läsa serietidningar och böcker, rasa på gräsmattan och få gräsfläckar på knäna och upptäcka hemliga gömställen bland vackra växter. Och när man är trött efter leken kan stor som liten vila ut i den sköna hängmattan. För att planera din barnvänliga trädgård kan du låta dina barn rita sin drömträdgård eller låta dem skriva en önskelista. Du kan också tänka på dina egna minnen – vad var härligt i trädgården när du var barn? Man måste tänka på barnens särskilda behov. Om många vuxna drömmer om den perfekta, välskötta trädgården, behöver det inte vara barnens dröm. Många barn önskar sig en trädgård full av oregelbundenheter och omväxling, där man inte får överblick över allt på en gång. En sådan trädgård inbjuder till upptäcktsfärder och äventyr. Samtidigt måste man tänka på barnens säkerhet.

Anpassa trädgården och trädgårdsskötseln till barnen!

I barnens drömträdgård måste det finnas något gott att äta. Finns det något härligare än att gå ut barfota i det daggfuktade gräset och plocka bär från buskarna i din egen trädgård? Vem kan motstå färska hallon eller björnbär? Tänk också gärna på att låta barnen få vara med i trädgårdsarbetet. Om barnen får en egen liten rabatt, där man odlar lämpliga, lättskötta växter, så kan hela familjen delta i trädgårdsskötseln och barnen lär sig samtidigt hur allt fungerar. Men även delarna som mamma och pappa vill ha för sig själva kan anpassas. Välj växter och trädgårdsmöbler som är vackra, men samtidigt robusta och mindre ömtåliga. ”De vuxnas” rabatter och odlingar kan med fördel avgränsas med ett litet staket som skydd mot små upptäcktsresanden och deras fotbollar och leksaker. Buskar och häckar blir spännande gömställen, och i en vacker berså kan man såväl ha det lilla familjefikat med saft och kakor som ett lite större barnkalas. Köp bord, stolar och soffa till en liten sittgrupp, och i äppelträdet finns plats för en gunga. Och så bör man spara någon bit med ren gräsmatta som yta för bollspel och vildare lekar!

Barnens trädgård en magisk plats

Skapa en säker trädgård!

Det är naturligtvis även viktigt att barnens drömträdgård är en säker och trygg plats. Till att börja med är det bra att hela trädgården inramas av en häck eller staket: så skyddar man från insyn, håller grannens hund borta och barnen hemma! När man väljer bär och växter att odla är det viktigt att tänka på att dessa inte får vara giftiga. Trädgårdsmöblerna man använder ska inte innebära någon klämrisk. Poolen och regntunnan och fiskdammen, som kan innebära en risk för äventyrslystna småttingar, måste hållas avskilda. Det ska vara möjligt att lägga undan alla trädgårdsredskap på ett säkert ställe. Varning för den klassiska krattan i gräsmattan! Med dessa råd kan du göra din trädgård säker, vacker och äventyrlig på samma gång. Det blir dina barns drömträdgård!