Garage eller carport?

När ni ändå är igång och planerar för ert husbygge, är det bra att ta en funderare på om ni vill bygga ett garage eller eventuellt en carport eller varför inte både och?Det finns i stort sett tre olika typer av garage att välja bland – ett kallgarage, ett varmgarage eller en carport, allt efter tycke, smak och funktion.

Det finns alltid för- och nackdelar gällande garage eller carport

Ett garage är dock inte bara ett litet hus att parkera bilen i under natten, utan kan även vara så mycket mer. Men det kräver ju naturligtvis ett visst underhåll som inte en carport gör i samma utsträckning. Det finns en uppsjö med olika garage och carport att välja på och i många olika prislägen. En carport är bekvämare att köra in och ut ur, eftersom ni inte behöver öppna och stänga någon port. Om ni väljer en garageport med automatisk portöppning blir det ju lite bekvämare förstås. Det går betydligt snabbare att köra in och ut i en carport och dessutom minskar också buller och avgaser. Men däremot kan garaget med fördel kombineras med ett förråd. Det som är viktigt att tänka på då är att ni avskiljer förrådet från garagedelen, annars är risken att det ni förvarar blir fuktigt eller smutsigt. Har ni en carport finns det troligtvis ett behov av ett fristående förråd eller friggebod, då gärna i anslutning till carporten eller till huset.

Har ni fler bilar i hushållet?

Idag är det allt vanligare med flera bilar i en och samma familj. Kanske finns det behov av att ha två bilar under tak? Planerar ni inte för fler bilar från start, kan det vara bra att lämna plats för en tänkbar tillbyggnad i framtiden. Ett garage för en bil kan byggas till med en carport framför eller att man bygger till på det befintliga garaget. Bygger du ett dubbelgarage från början, finns det möjligheten att göra en bred port för båda platserna.

Bostadshuset och garaget går hand i hand

Ett garage ska passa väl ihop med ditt bostadshus, där gäller några enkla principer. Om det är möjligt bör ni använda samma lutning, material och grafiska element som på ditt hus. Har ni garageport kanske ni vill knyta an till husets ytterdörr. Eller så kanske porten ska vara av samma material och färg som garagets ytterväggar, vilket gör att porten inte markeras lika mycket. Valen är många och valet är ert!