Grundkurs i grönare gräsmatta

Jag stötte precis på en läsvärd text på Granngårdens Blogg. Den summerar på ett bra sätt grunderna för att få en grön och tät gräsmatta.
Om du väljer att följa de skötselråd som finns på denna sida så behöver du visseligen inte lägga någon vikt vid denna text, den bekräftar nämligen bara det som finns i skötselråden.
För er andra som vill snickra ihop ett eget skötselprogram så är det dock värt att läsa igenom texten.

Några citat från artikeln:
”– Så snart snön har smält är det dags att göra en översyn. Ett vanligt fel många gör är att vänta för länge med gödslingen.”

”Den största anledningen till att man har mossa är att gräsmattan har näringsbrist. I kombination med skugga och låga pH-värden tar mossan lätt över. Väljer man att starta krig mot mossan gäller det att ha tålamod. Det krävs oftast flera behandlingar med mossdödande medel under våren, sommaren och hösten, inte bara vid den första gödslingen på vårkanten.”

”Allt det här verkar väldigt ambitiöst. Finns det verkligen inga genvägar?
– Ja, det skulle vara långtidsverkande gödsel där du slipper behandla så ofta i sådana fall. Men alla har vi olika syn på gräsmattor. För vissa är det ett nödvändigt ont, andra tycker det är viktigt och har det nästan som en hobby. Bara du sätter ambitionsnivån. Vissa säger: ”nej usch, om jag gödslar får jag bara klippa en massa.” Men då säger man också ja till en tunn gräsmatta där ogräs och mossa kan ta sig in.”