Har ni bestämt er för att bygga hus?

Att ta steget och bestämma sig för att satsa på ett nytt hus är mycket stort. En av de största affärerna i ditt liv. Det finns mängder av information att plöja igenom och kontakter som ska tas innan det är dags att sätta igång med det praktiska självaste bygget. Inte minst är ju frågan vilken hustillverkare man ska använda sig av? Det finns ett otroligt utbud på marknaden och inte blir det lättare för dig som kund men det är bra för konkurrensen.

Vilka husföretag är intressanta?
Det första man börjar titta på är ju oftast vilka husföretag som verka intressanta utifrån ens egna idéer, krav på kvalité, utseende, ekonomiska läget och tillmötesgången. Om man även tänkt sig att bygga till garage eller friggebod, bör detta ligga med i beräkningen då första kontakten med den aktuella husleverantören tas. När man väl sätter igång och ska börja välja så lönar det sig att beställa hem huskataloger från så många som möjligt. Nu är det bara att börja jämföra!

Ska man välja hustillverkare som gör trähus eller stenhus?
Valet är naturligtvis svårt, det finns ju för- och nackdelar med båda alternativen. Skillnaden brukar vara priset, hur tystnaden upplevs i huset, är det lätt att bygga ut huset om man skulle vilja det i framtiden och framförallt vad krävs för underhåll på respektive alternativ?

Trähus
Att bygga ett trähus är oftast en smaksak. Många tycker att trä är ett mer levande material och det går ju ändra färg på om man så önskar. Men man ska veta att ett trähus kräver mer i underhåll än ett stenhus. Ett trähus är dock något billigare att bygga än ett stenhus.

En stor fördel med trähus är att man inte blir så begränsad i sitt bygge. Det är dels lättare att arbeta med ett trähus och dels om man skulle behöva bygga till eller bygga om huset så är det lätt fixat.

Det finns ett stort utbud av hustillverkare som bygger i trä, väldigt många fler än stenhustillverkarna. Så chansen att just drömhuset är av trä är stor.

Stenhus
Att bygga i sten är en bra investering eftersom värdet på huset håller sig mycket längre i förhållande till ett trähus därför att det krävs mycket mindre underhåll på ett stenhus. En annan stor fördel med stenhus är att mögel och brandriskerna blir mycket lägre om man jämför med ett trähus.

Om man skulle vilja bygga om eller bygga till på ett stenhus så blir det något krångligare. Att mura och putsa är oftast svårare än att spika reglar och skruva gips.

Det finns dock ett något mindre utbud av stenhustillverkare om man jämför med de som tillverkar i trä. Utbudet av stenhus är självklart stort och det finns många aktörer på marknaden.