Liten trädgård med få växter

Liten trädgård med få växter kan bli större

En trädgård kan vara så mycket mer än bara en ruta med blommor och andra växter, och samtidigt behöver den inte vara större än så. Att ha en trädgård där man kan gå och påta i friska luften är mycket värt för en del. Det är ett sätt att slappna av och må bra, och är en hobby med många möjligheter. Man kan börja i liten skala och sedan utöka, år efter år. Oavsett om du har lerig eller stenig mark, bor högt eller lågt över havet eller om du helst vill odla växter att använda i köket, så kan du enkelt skapa din egen lilla idyll med enkla medel.

Lägg upp en plan för din trädgård och börja odla dina växter

En bra början kan vara att avskärma det område som du avser att odla. Då kan du enkelt ha koll på grävande katter och fröplockande duvor, och det är enkelt att komma ihåg vilka plantor du vattnat. En del planterar en häck runt trädgården, men man kan också sätta vackra buskar eller ståtliga blommor i utkanten. En trädgård ska vara behaglig att tillbringa tid i, och det kan vara skönt att ha stora växter som insynsskydd om man vill skapa en lugn atmosfär i trädgården. Murar är vackra när de är översållade av blommor, men det är ofta ett lite större projekt som man kan behöva mer tid till. Den som ändå gärna vill ha sten i sin trädgård, kan pryda sin lilla oas med stora stenar. Sten ger ett nästan magiskt intryck, och man kan förstärka känslan med att sätta ned små trädgårdstomtar runt dem. Om du har plats i din trädgård, så kan du också lägga skiffergångar mellan träd och växter. Skiffer glimmar lika vackert i sol som i regn. I gräsmattan på sidorna om gångarna, kan man så in tusenskönor och blommande marktäckare.

Vacker trädgård

Njut av din trädgård året runt

Perenner av olika slag är alltid lättsamma, och till insynsskydd och fjärilsdragare så kan man plantera väldoftande syrenbuskar. För den som vill njuta av sin trädgård under hela året, så går det utmärkt att plantera vintergröna växter och barrträd. Varför inte sätta en vacker gran eller tall nära huset, så att du har din egen adventsgran att klä när det lackar mot jul? Om man är händigt lagd och har lite tålamod, så kan man till och med ha formklippta buskar i trädgården. De är roliga att se på, även om de skulle bli täckta av snö. I både den stora och den lilla trädgården kan man ha trädgårdsmöbler och hängmattor. Den som har barn kan även placera ut en sandlåda och en enkel rutschbana. En trädgård kan vara så mycket – alltifrån en lugn plats att stressa av på, till en mötesplats där man kan träffas och umgås med vänner och grannar. Man behöver inte vara expert på trädgårdsskötsel för att skapa sitt eget gröna rum. Det räcker med att planera, sätta fingrarna i jorden och vattna sina växter med omtanke. Om bara viljan är god så når man långt, och vad är väl mer tillfredsställande än att se resultatet av vårens förberedelser när ens egna växter står i full blom. Varför inte reservera ett hörn till köksträdgård när du ändå håller på? Då kan du plocka din egen sallad, och använda dina egna kryddor vid sommarens grillfester i trädgården.