Platonisk kärlek till trädgårdar

En bra trädgård kan få oss att bli knäsvaga, men många har svårt med att hålla dem i trim. Vad har resultatet av alla dessa tv-program och gröna böcker haft? Det är just nu dags att ta tag och lyfta sin trädgård om man vill kunna koppla av i den i sommar.

Sommar och sol vill vi känna när vi kommer gå på vår semester. Men tyvärr vittnar SMHI med dess väder om att det nog inte kommer vara en sån bra sommar om man kommer befinna sig i Sverige och ska ta ledigt inom de närmsta dagarna. Då kan det dock kan vara av ännu större vikt att fixa i ordning sin trädgård och kanske skaffa ett partytält. Många har köpt nytt bord här och med det gett trädgården en till anledning att besöka. Men hur står det till egentligen när det kommer till hur mycket vi älskar våra trädgårdar, eller en trädgård i övrigt. Tidningen Svenska YLE skriver att det finns ett stort utbud av trädgårdsprogram och att utbudet av trädgårdsböcker går varmt på hyllorna. Men hur bra är vi på att ta inspirationen till vår egen bakgård?

Från trappen in till trädens skugga
Vidare i artikeln kan man läsa att Arkitektmuseet i Helsingfors har kommit ut med en utställning som undersöker de relationer som finns eller som inte finns när det kommer till byggnader och trädgårdar. Och innan en trädgård blir riktigt vacker så krävs det visioner och mycket arbete bakom. Vad en trädgård står för är trygghet. Detta då den för oss med till paradiset och ursprunget vi längtar till. Vår egna oas för att koppla av och där vi inte behöver bli störda. När man tänker på sin trädgård på det sättet så är det märkligt hur många det är som försummar den.

Trädgårdsinspiration
För att komma igång kan det vara bra att få lite kunskap om trädgårdens magi och vad man kan odla för att få en levande baksida.

Robby Ambjörnsson har skrivit boken Den hemliga trädgården som är fantastisk läsning.
Elin Unnes har skivit The secret gardner som får en att inse vad man kan odla och hur mycket som går att äta