Skapa din egen trädgård

Skapa din egen trädgård med de växter du tycker om

Att ha en frodig trädgård med lummiga träd och prunkande blommor i djupa färger är en dröm för många, men det är inte alla som har råd eller tar sig tid att förverkliga sin dröm. Ofta faller planerna när man börjar beräkna kostnaderna och mäta tomten, men det behöver inte alls vara dyrt eller besvärligt att skapa sin egen trädgård. Man kan börja i liten skala, och med lite hjälp och planering så kan en trädgård växa upp runt ditt hus och förgylla tillvaron. En trädgård kräver naturligtvis en del vård och trädgårdsskötsel för att bli en behaglig oas i ditt liv, men du kan få en hel del tips på nätet och i böcker för att få grönare fingrar om du inte är så van. På nätet kan du dessutom hitta vackra växter att införliva i din blivande idyll, vackra stenar och andra trädgårdsprydnader.

Bjud in vänner och djur i ditt gröna rum

I en trädgård kan man mötas och slappna av, umgås runt grillen eller bara sätta sig ned vid sina trädgårdsmöbler och njuta av lugnet och grönskan. Om du är typen som gärna vill ha lugn och ro, så kan du rama in din trädgård med en häck, eller plantera vackra buskar som insynsskydd. Syrener är en riktig fjärilsmagnet, och tillsammans med kaprifol och timjan så kan de vackra buskarna locka in både fjärilar och humlor. Fjärilar tycker om soliga platser, så sätt väldoftande blommor där solen kan nå dem. Skaffa också gärna ett fågelbad. Att göra trädgården attraktiv för fåglarna är inte bara roligt, utan också praktiskt. De är duktiga på att hålla efter insekter, och tar ofta bort de kryp som inte är önskvärda på dina växter, precis som nyckelpigorna gör. Variation i din trädgård gör att många arter trivs, och dina vänner och barn kan alla hitta sin favoritplats.

ODLA AV HJÄRTANS LUST

Använd växter tillsammans med sten för att göra din trädgård unik

Visst är det härligt när solen skiner, men det kan vara skönt med lite skugga ibland. Om du har träd på tomten så kan du med fördel ställa en bänk under lövverket för varma dagar. Mellan träd och växter kan du lägga vackra stigar av marksten och skapa gångar mellan rabatterna. Även en liten trädgård kan ha stengångar och stigar, och om man tycker om sten i trädgården kan man också placera ut stora bumlingar eller bygga små rösen. På sten kan man låta växter som Murklocka eller vanlig mossa växa, och mot stenarna kan man odla prydnadsgräs eller andra växter. För ytor som du inte vet vad du ska göra med, kan du odla marktäckande växter. Marktäckare finns för både skuggiga och soliga partier, och gör din trädgård lättskött. Om gräsmattan är för stor, eller intresset för gräsklippning är för litet, så kan det vara en idé att låta andra vackra växter ta över en bit, men glöm inte att göda grönskan. På våren kan det finnas lite näring i jorden från året innan i form av döda växtdelar och löv, men det brukar behövas lite mer för att alla växter ska få nog med näring under säsongen. I handeln finns många olika sorters gödning, men om man väljer organiskt så fungerar det bra. Mylla ned gödningen försiktigt, och låt sedan regn och sol göra resten. Om du också kommer ihåg att vattna när sommardagarna blir varma, så kommer dina växter att tacka dig genom att blomma villigt hela säsongen, och du kan samla dina vänner runt dig i din gröna och välgörande trädgård under många sköna grillkvällar och pratstunder.