Varför bygga nytt hus?

Nuvarande bostad börjar kanske bli för trångbodd? Ska man bygga till (det vill säga om man redan har ett befintligt hus), köpa ett nytt större hus, köpa begagnat eller kanske rentav bygga ett nytt hus och få det precis som man önskar?

Efter att kanske sprungit på visning efter visning av hus så finns ju chansen att man stöter på olika hinder på vägen såsom; radonmisstankar, fukt i källaren, inget garage, totalt renoveringsbehov eller att huset är för litet eller för stort, listan kan göras lång. Vidare kanske man har varit med på budgivningar och förlorat på dem alla och sörjt ett par, tillslut ledsnar man och har god lust att lägga hustankarna på hyllan ett tag. Det där fulländade huset och det perfekta läget infinner sig helt enkelt inte. Det är nu är det dags att börja fundera på om man ska forsätta leta efter ett begagnat hus och slåss med andra spekulanter eller ska man göra slag i saken och bygga sig ett nytt hus?

Fördelar med ett nytt hus.

Att bygga nytt hus innebär många fördelar. Det finns egentligen inga gränser för vad ett hus kan bli, förutom de ekonomiska gränserna som finns att röra sig med. Det nya huset kan redan från början anpassas efter specifika lösningar och det behov man har. Du bestämmer till exempel själv hur ditt hus ska se ut och driftskostnaderna blir oftast sett lägre än ett begagnat hus. En annan fördel med att bygga nytt är ju att allt är garanterat och försäkrat, man slipper fastighetsskatten i fem år. Dessutom kan man ju räkna med att slippa underhåll på huset de första tio åren. För övrigt brukar lånevillkoren på banken vara väldigt förmånliga.

Vilket husföretag ska man då välja?

Man bör fundera en hel del själv innan det blir aktuellt att bestämma sig för vilken hustillverkare som blir aktuell. När man även planerar att bygga nytt hus så bör man även planlägga för om det ska byggas en friggebod på tomten, ett garage eller en carport, anläggning av trädgård osv. Det är många bitar som ska sättas i rullning och det kräver god planeringar och bra kommunikation mellan alla parter. När man bygger nytt hus finns det även utrymme för frågor av s.k. kataloghus, alltså småhus från större husleverantörer, men även om man funderar på specifika detaljlösningar från husföretag. Börja med att beställa hem huskataloger och sitt i lugn och ro och blädra innan ni kontaktar husföretaget som ni bestämt er för. Det är nu det börjar på allvar. Se det som en spännande resa.